Semenske knjižnice

Domov / O zdravih semenih

Semenske knjižnice

Čeprav si ljudje shranjujemo in izmenjujemo semena že tisočletja,se je najbolj intenzivna ponovitev te starodavne prakse začela v osemdesetih letih z gibanjem Banke semen Skupnosti, DIVERSIFOOD .

Trenutno je po svetu več kot 1400 semenskih bank , vse s ciljem zbiranja semenskih rezerv in njihovo ohranjanje kot »backup« sistem. Pravzaprav je rečeno, da semenske banke ohranjajo agrikulturni spomin človeštva .
Najbolj znana in celovita semenska banka je Svalbard Global Seed Vault, locirana globoko v norveškem permafrosu, kjer domuje več kot 880.000 vzorcev semen iz vsega sveta.

Medtem ko knjižnice semen in semenske banke delijo isti cilji, so semena v semenski banki »zaklenjeni, se ne reproducirajo, čakajo za rastlinske znanstvenike ali planetarno prehransko krizo, da jih pokličejo k ukrepanju. Na drugi strani so tradicionalne semenske knjižnice institucije, ki posojajo in delijo semena v skupnosti. Od semenskih bank se razlikujejo po tem, da semenskega materiala ne zgolj skladiščijo in tako varujejo pred njegovim izumrtjem, ampak želijo, da semena krožijo v javnosti ter skozi to ohranjajo/spodbujajo ohranjanje biodiverzitete.

Bazični koncept semenskih knjižnic po svetu temelji na konceptu navadnih knjižnic. Donatorji dajo knjižnici seme, to je potem preverjeno in količinsko povečano s strani semenske knjižnice ter s strani ljudi, ki si to seme »izposodijo«, ga posejejo, vzgojijo in konec sezone enako količino ali malo več vrnejo v semensko knjižnico.

Semenske knjižnice pogosto tudi lahko najdemo v knjižnicah s knjigami, kjer jim je posebej namenjen prostor. Dva zelo pomembna faktorja skladiščenja semen sta namreč konstantna temperatura in suh prostor in knjižnice s knjigami ta faktorja izpolnjujeta.

Semenska knjižnica, ki smo se je lotili sami ni fizična, tako bolj kot nabor semen shranjuje kontakte ljudi, ki svoj semenski material skladiščijo doma. Prednost tega je, da se lahko skozi platformo povezuje regijsko celotna Slovenija in si izmenjuje semena. In v prihodnosti ne vidim ovir, da bi ta platforma segla preko naših meja. Ampak počasi, čeprav nestabilnost na vseh področjih našega življenja postaja stalnica in lastna semena so velik korak k stabilnosti in samooskrbi.

Globalna okoljska aktivistka, zagovornica prehranske neodvisnosti, Vandana Shiva pravi: " Kdor nadzoruje semena, nadzoruje hrano", in zelo velika razlika je, če je ta nadzor v rokah skupnosti ali v rokah korporacij, lačnih kapitala.

Se srečamo.